Capítol 4: Com aprenem?



En el quart episodi de Mestres es tracta el tema de l’aprenentatge com a procés, del procés de fan els alumnes, de la independència del procés en cada alumne, el que és més important i el que menys i com els professors ho veuen. La manera de fer classe va canviant, conceptes que abans no sabien escoltat comencen a ser els protagonistes de l’educació com cooperació, col·laboració, guia, mediador, autonomia... La participació dels alumnes guanya terreny i en canvi, el professor comença a deixar de banda el parlar i explicar, per donar pas a ser un alumne més actiu i autònom

L’episodi s’estructura en les mateixes parts que a tots els altres: en primer lloc, es mostra la intervenció de professors i alumnes durant tot el capítol parlant de diferents aspectes sobre l’aprenentatge actual, ja sigui com ensenyarien els propis alumnes, quins són els majors objectius de l’aprenentatge, la importància del procés i els continguts, l’avorriment a classe... En segon lloc, es mostra l’experiència de com es duu a terme l’habilitat de la lectoescriptura en l’Escola Fructuós Gelabert de Barcelona. En tercer lloc, el científic Manel Esteller, científic i director de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge es retroba amb el seu professor de química, Jordi Carvajal i fa una classe als de batxillerat sobre l’epigenètica. I, finalment, trobem dos projectes, d’una banda el projecte de mates i racons de l’Escola Rocafonda de Mataró, i d’una altra les biblioteques tutoritzades a l’Escola Mare de Déu de Montserrat de Terrassa.

Un altre cop, començaré parlant sobre el que crec dels debats que s’han dut a terme durant aquest capítol, realment crec que el procés d’aprenentatge ha canviat i anirà canviant, o més que canviant, modificant ja que actualment el procés d’aprenentatge no es basa en la memorització, sinó en un aprenentatge significatiu, és a dir, assimilar els continguts i saber-los posar en pràctica, cada cop hi ha menys classes magistrals on el professor només parla i explica i més on els alumnes tenen l’autonomia. El professor canvia el seu rol i fa de guia, mediador, i proporciona les eines adequades als alumnes perquè ells mateixos aconsegueixin l’aprenentatge de manera de autònoma i independent i fixant-se en la pràctica i no només la teòrica. El procés d’aprenentatge a més, ha de ser lent, s’ha d’adaptar a cada alumne i no demanar ni massa ni massa poc, perquè cada nen o nena és diferent i per tant no pot ser que segueixin un mateix procés això és tracta al punt que comentaré a continuació sobre el reportatge d’una escola de Barcelona.

A l’Escola Fructuós Gelabert de Barcelona, li donen molta importància a l’habilitat de la lectoescriptura, és a dir, llegir i escriure i prèviament parlar. En aquesta escola és té en compte que cada alumne porta el seu ritme per aprendre i que la lectoescriptura és un procés que dura tota la vida escolar, per això l’objectiu és que els nens i nenes surtin de l’escola amb ganes de llegir, que es facin lectors. A mi, personalment, aquesta escola la he trobat molt interessant, perquè fan molta èmfasi d’aquesta capacitat i no l’ensenyen com a altres escoles sinó que tenen molt en compte el nivell de cada nen i preparen activitats que fan que aquests es diverteixin i tinguin ganes d’aprendre més i al final, acaben sabent llegir gairebé per sí mateixos per exemple, ja que si comença a agafar interès per la lectura, també ho tindrà per aprendre a llegir comprendre el que llegeix. En aquesta escola, a més a més, trobo molt bé que es doni tanta importància a la llengua oral ja que creuen que el principal objectiu és que aprenguin a expressar-se bé abans de llegir i escriure perfectament. Per això no hi ha assignatura de llengua pels més petits, perquè la lectoescriptura es practica tota l’estona i de moltes maneres diferent. Crec que és un bon mètode per tal que els nens es facin lectors, posat que utilitzen mètodes molt diferents que criden l’atenció dels alumnes i que deixen llibertat d’escollir llibre, notícia pels més grans i sense pressió, deixant que vagin experimentant des de l’educació infantil fins trobar el llibre potser que faci que es converteixi en lector completament.

Els dos projectes que s’ensenyen durant aquest programa són els següents: el primer és el de l’escola Rocafonda de Mataró, projecte anomenat “mates i racons”, en aquest projecte que té lloc a primària, els nens i nenes estudiaran geometria mentre fan manualitats com dibuixar o pintar, ho fan sense llibres i seguint una metodologia diferent. El projecte ha estat una pràctica d’èxit, ja que els resultats són bons i així els nens i nenes aprenen noves propostes d’aprenentatge mentre s’ho passen bé. Aquest mètode, no l’havia escoltat mai, i això fa que em pregunti com és possible que no m’ho hagi plantejat mai? Unes mates divertides, que fan que els nens vagin amb ganes de fer classe, de jugar i de, a la vegada, aprendre divertint-se. Les matemàtiques moltes vegades han estat un petit malson pels nens, si hagués de fer una reflexió sobre la meva experiència diria que la meitat de la classe les odiava, i amb aquest mètode potser aprendrien a fer que els agradessin i veure els usos on les pots aplicar, ja que l’important no és aprendre fórmules i números, sinó saber-los aplicar a la vida real.

El segon projecte que es fa és l’anomenat biblioteca tutoritzada que es fa a l’Escola Mare de Déu de Montserrat de Terrassa, aquesta escola té un 80% d’alumnes nouvinguts i això provoca que molts tinguin problemes per seguir les classes. Amb aquest projecte es pretén que voluntaris estiguin dues tardes a la setmana a la biblioteca ajudant a aquests nens i als tinguin problemes o vulguin fer classes de repàs, gràcies a aquests voluntaris aprenen i es poden posar al dia en tot el que es fa, creant-se també un espai dialògic, on el diàleg és el més important. Aquest projecte també provoca que les famílies s’apropin a l’escola fent de voluntaris i que es creï un vincle, no només amb escola i famílies, sinó també amb el barri que l’envolta.


Finalment el recull de frases que faig d’aquest capítol, després de tenir bastants frases que m’han agradat, m’han fet reflexionar o identificar-me en elles, he escollit les següents:  "Cada aprenentatge ha de tenir el seu temps, no és una concepció de que tot hagi d'anar molt a poc a poc, sinó de que hem de trobar el temps just per realment fer aprenentatges que siguin compresos pels nens" (Joan Domènech), "Aprendre ha de ser divertit (...) si no hi ha desig no hi ha vida, no hi ha amor, no hi ha res", "Quan realment trobes un llibre que t'enganxa és un plaer" (Mercè Martínez), "Només ens fem lectors si llegim el que ens passa pels nassos, i quan algú descobreix un llibre que sembla que estigui escrit pensant amb ell, que això passa, aquella persona ja és un lector"(Màrius Serra) i 

"Hem de convertir l'escola en una 
escola de preguntes" (Joan Domènech).




No hay comentarios:

Publicar un comentario