Capítol 10: Educar o ensenyar




En aquest últim capítol es parla sobre la principal qüestió que es tracta a l’escola, s’ha d’educar o d’ensenyar? Arribem a la conclusió que per poder dur un bon procés d’aprenentatge i que el nen o nena es desenvolupi cal trobar l’equilibri entre ambdós conceptes: educar i ensenyar, perquè sense educació no hi ha ensenyament, i sense ensenyament no hi ha educació.

L’estructura que presenta aquest últim capítol és igual que a tots els altres, comença amb l’opinió de professors i alumnes sobre el tema de si cal ensenyar o educar, la relació entre professors i alumnes, l’escola com a lloc de desenvolupament i millora de la convivència i saber els valors de la vida... En segon lloc, coneixem l’Institut Celestí Ballera de Granollers. Després, l’actriu Ariadna Gil es retroba amb el seu professor de sisè de primària: Josep Maria Batet i fa una classe de teatre amb els alumnes actuals d’en Josep Maria. I, finalment, al llarg del capítol, veiem tres projectes, i no dos, com havíem vist fins ara, el primer és el projecte escola oberta a l’Escola Bressol l’Arboç de Barcelona, el segon és l’anomenat filosofia 3-18 de l’Escola Ginebró, i el tercer i últim és el projecte gurmet que es fa al SES Comas i Solà.
Després de veure el vídeo i de reflexionar conjuntament amb la meva experiència, crec que tot professor ha de tenir clara una cosa i és que cal educar i ensenyar a la vegada, no separar els conceptes, ja que mentre s’ensenya s’educa amb els gestos, la manera de parlar, els valors que es transmeten involuntàriament... Perquè l’escola ha de transmetre coneixements però a la vegada és un espai de convivència i un lloc on cadascú es coneix a sí mateix, i els professors han d’aconseguir això i que s’estimulin els talents i es recolzi la llibertat i l’esperit crític des de ben petits, que dubtin, es qüestionin les coses i tinguin perspectivisme. Jo penso que l’escola és tant important, no només pels continguts que s’aprenen sinó per tot això, pels valors d’esforç, responsabilitat, sacrifici, convivència, pensament... Que és el que realment importa a la societat i perquè els nens puguin desenvolupar-se plenament i es preparin per un futur. Per això l’escola marcarà l’alumne i, segons el meu punt de vista, hauria de ser una escola pública, perquè és per la qual tots hem lluitat i la que mostra la realitat i supera els problemes com pot; laica, i de qualitat.

Durant el vídeo es presenta l'institut Celestí Ballera de Granollers que realment no té cap diferència clara de tots els altres, però el director parla i diu que hi ha petits detalls molt importants, com per exemple, saludar-los i sabent-se el nom dels alumnes, perquè així no se senten un més. I aquest institut és important perquè hi ha el batxillerat artístic, pel que té més prestigi i és de més qualitat.

Finalment, els tres projectes que es tracten són bastant diferent i no tracten sobre un mateix tema, tot i que sí tenen a veure amb els valors.

El primer projecte és de l’Escola Bressol l’Arboç, anomenat Escola Oberta. En aquest projecte nens de 0 a 3 anys tenen un dia a la setmana que poden escollir entre diferents activitats, d’aquesta manera es diverteixen i es relacionen molt més entre ells, aprenen jugant.




El segon projecte es de l’Escola Ginebró de Llinars del Vallés, on fan el projecte filosofia 3-18, que es basa en fer una classe de filosofia petits grups de tots els cicles i totes les classes. Amb aquest projecte, es volen reforçar les habilitats de pensament i aporta als nens una manera de pensar, de raonar i es treballen uns valors com la flexibilitat, respectar el torn de paraula, canvi de pensament...  i a més parlen de temes importants pels nens.

I, el tercer projecte, és l’anomenat projecte Gourmet del SES Comas i Solà de Barcelona, i és una de les activitats que es fan a l’aula oberta per tant que es dotin d’eines per sortir-se a la vida i obtenir el graduat. El projecte Gourmet és un taller de navegació a vela tradicional, però el que realment es vol aconseguir és que sàpiguen estar, i aprenguin uns valors i la convivència.

Els tres projectes, tot i no tenir gaire en comú, tenen el més important que és que tots aprenen uns valors, començant pel primer projecte que fa referència als més petits, el segon en relació a primària, i els de la ESO en el tercer projecte. Valors que cada cop són més importants, i que són essencials pel desenvolupament de les persones. Segons la meva opinió crec que aquests projectes són importants i que serveixen per desenvolupar els valors dels nens cada cop en un nivell major, però sobretot els més importants que són, la convivència i el respecte pels altres.

Per últim, les frases que més m’han cridat l’atenció d’aquest programa són: “Si un nen no troba referents a casa seva, l’escola és l’altre lloc de referents” (Conxita Sal·lari); “El repte de l’escola és que els nens i les nenes puguin somiar”, “El mestre no ha de tenir por de transmetre els seus valors” (Maria Mercè Roca); “L’escola m’ha fet reflexionar sobre com sóc i m’ha fet canviar i millorar” (Laura Pedret, alumna); “L’escola t’ensenya a viure” (Sílvia Sel) i 



La feina d'un mestre és el mateix que fa el pagés, sembrar, acompanyar, regar, observar la seva collita, i al final esperar que la collita arribi a bon port, la feina fonamental del mestre és que tinguin aquest acompanyament” (Joan Domènech). 








No hay comentarios:

Publicar un comentario